buraki
Photo Desertrose7/ pixabay

Buraki to popularne warzywo, używane na całym świecie.  Bogate są w wiele minerałów, witamin i związków roślinnych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Poza tym są smacznym dodatkiem do obiadu. Są szeroko dostępne, dlatego łatwo je można dodać do naszej diety.

Poznaj korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania buraków. 

Buraki są bogactwem składników odżywczych

Buraki mają bardzo dobry skład odżywczy i zawierają mało kalorii. W swoim składzie zawierają wszystkie niezbędne minerały. W 100 g gotowanych buraków znajduje: 

  • około 44 kalorii
  • 1,7 g białka
  • 0,2 g tłuszczu
  • 2 g błonnika
  • witaminę C (6% dziennego zapotrzebowania)
  • żelazo (4% dziennego zapotrzebowania)
  • magnez (6% dziennego zapotrzebowania)
  • potas (9% dziennego zapotrzebowania)
  • mangan (16% dziennego zapotrzebowania)

Buraki są także źródłem nieorganicznych azotanów. 

burak
Photo ivabalk/ pixabay

Kontrolują ciśnienie krwi

Choroby serca (niewydolność, zawał, udar) to najczęstsza przyczyna zgonów na całym świecie. Wysokie ciśnienie krwi to czynnik, który najczęściej powoduje choroby serca. 

Badania wykazały, że buraki mogą znacznie obniżyć ciśnienie krwi, nawet o 10 mmHg w ciągu paru godziny. Buraki surowe obniżają skuteczniej ciśnienie niż buraki gotowane, jednak obie formy przynoszą dobre efekty. 

Za spadek ciśnienia odpowiedzialne są głównie azotany, które licznie spotkamy w burakach. Azotany są przekształcane w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, powodując obniżenie ciśnienia. 

Buraki przyczyniają się do lepszych wyników sportowych

Niektóre badania sugerują, że azotany znajdujące się w burakach mogą poprawić wyniki sportowe, dlatego są chętnie spożywane przez sportowców.  Azotany wpływają na poprawę sprawności fizycznej, dzięki poprawie wydajności mitochondriów, które są odpowiedzialne za produkcję energii w komórkach. 

Badania wykazały, że spożycie 0,5 litra soku z buraka, przez 6 dni wydłużyło czas do całkowitego zmęczenia podczas intensywnych ćwiczeń o 20%, co przekłada się na poprawę wydajności o około 2%. 

Jedzenie buraków może również zwiększyć wydajność jazdy na rowerze i podczas podnoszenia ciężarów. 

Poziom azotanów we krwi osiąga szczyt w ciągu 2-3 godzin. Dlatego, aby zwiększyć ich potencjał, najlepiej spożywać buraki 2-3 godziny przed treningiem lub zawodami 

Są pomocne w walce ze stanem zapalnym

Przewlekłe zapalenie jest związane z wieloma chorobami, takimi jak otyłość, choroby serca, choroby wątroby i nowotwory. Buraki zawierają pigmenty zwane betalainami, które mogą mieć szereg aspektów przeciwzapalnych. 

Jednak większość badań w tej dziedzinie zrealizowano na szczurach.

Wykazano, że sok z buraków i ekstrakt z buraków zmniejszają stan zapalny nerek u szczurów, którym wstrzyknięto toksyczne chemikalia, o których wiadomo, że powodują poważne obrażenia. Jedno badanie na ludziach z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazało, że kapsułki betalainy wykonane z ekstraktu z buraków zmniejszały ból i dyskomfort związany z chorobą. 

buraki pokrojone
Photo congerdesign/ pixabay

Chociaż badania te sugerują, że buraki mają działanie przeciwzapalne, potrzebne są badania na ludziach, aby określić, czy buraki można wykorzystać do zmniejszenia stanu zapalnego.

Buraki mogą poprawić działanie układu pokarmowego

Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Łączy się to z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym poprawą trawienia.

Jedna filiżanka buraków zawiera 3,4 grama błonnika, dzięki czemu buraki są dobrym źródłem błonnika. 

Błonnik omija trawienie i kieruje się do okrężnicy, gdzie albo odżywia przyjazne bakterie jelitowe, albo dodaje masę do stolca. Może to sprzyjać zdrowiu układu pokarmowego i zapobiegać złym stanom trawiennym, takim jak zaparcia, choroby zapalne jelit i zapalenie uchyłków. Ponadto błonnik jest powiązany ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym raka okrężnicy, chorób serca i cukrzycy typu 2. 

Burak może mieć pewne właściwości przeciwrakowe

Rak jest poważną i potencjalnie śmiertelną chorobą charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek. Zawartość przeciwutleniaczy i właściwości przeciwzapalne buraków doprowadziły do ​​zainteresowania ich umiejętnościami do przeciwdziałania rakowi.

Jednak obecne dowody są dość ograniczone.

Wykazano, że wyciąg z buraków zmniejsza podział i wzrost komórek nowotworowych u zwierząt. Jedno badanie w probówce z użyciem ludzkich komórek wykazało, że ekstrakt z buraków, który jest bogaty w pigmenty betalainy, obniżył wzrost komórek raka prostaty i piersi. 

buraki
Photo ExplorerBob/ pixabay

Pomocne w odchudzaniu

Buraki mają kilka właściwości odżywczych, które sprzyjają odchudzaniu. Po pierwsze, buraki są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. 

Natężenie spożycia niskokalorycznej żywności, takiej jak owoce i warzywa, wiąże się z utratą zbędnych kilogramów. 

Błonnik w burakach może również pomóc w utracie wagi, minimalizując apetyt i wywołując uczucie sytości, zmniejszając w ten sposób ogólne spożycie kalorii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here