wątroba
Photo Racool_studio/ freepik

Wątroba to bardzo ważny organ w organizmie. Pełni wiele funkcji, które są istotne do prawidłowego działania organizmu. Między innymi bierze udział w produkowaniu białek, cholesterolu, żółci. Jest magazynem dla witamin i minerałów. Bierze udział również w neutralizowaniu toksyn. Zdrowa wątroba to podstawa naszego ogólnego zdrowia.

Spożywanie niektórych pokarmów, pomoże nam zachować wątrobę w dobrym stanie przez długie lata. Oto niektóre z nich. 

Kawa – najlepszy napój na zdrową wątrobę

Zapewne nie raz słyszałeś o korzyściach i złym wpływie na nasz organizm kawy. Jednak ten czarny napój jest doskonały, jeżeli chcemy utrzymać wątrobę w zdrowiu. Badania wykazały, że kawa chroni wątrobę przed różnymi chorobami. Jedne z nich udowodniły, że kawa zapobiega marskości wątroby. Picie kawy przyczynia się także do zminimalizowania ryzyka wystąpienia nowotworu wątroby. 

Kawa zmniejsza także stan zapalny oraz zwiększa ilość glutationu. Jest to przeciwutleniacz, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki. Te przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby. 

kawa
Photo Christoph/ pixabay

Herbata

Herbata jest znana z korzystnego wpływu na nasz organizm. Działa również dobrze na stan wątroby. Jedno z badań przeprowadzonych w Japonii potwierdziło, że picie około 10 filiżanek dziennie zielonej herbaty wpłynęło na znaczne polepszenie wyników wątrobowych. Zielona herbata zmniejsza także stłuszczenie wątroby. Picie zielonej herbaty zmniejsza także ryzyko nowotworu wątroby.

Herbata czarna również przynosi pozytywne efekty w walce ze schorzeniami wątroby. 

Zdrowa wątroba – jedz grejpfruty

Grejpfruty są bogate w przeciwutleniacze, które przyczyniają się do ochrony wątroby. Pomagają one chronić wątrobę przed różnymi uszkodzeniami, na przykład poprzez zmniejszenia stanu zapalnego. 

Przeciwutleniacze minimalizują także zwłóknienie wątroby. Jest to stan niebezpiecznego gromadzenia się tkanki łącznej i jest to spowodowane najczęściej stanem zapalnym.

Badania na szczurach wykazały, że naringina (przeciwutleniacz w grejpfrucie) zwiększyła zdolność metabolizowania alkoholu i wpłynęła na zmniejszenie złych jego skutków. 

grapefruit
Photo JonPauling/ pixabay

Żurawina i jagody w walce z chorobami wątroby

Jagoda oraz żurawina są bogactwem antycyjanin, czyli przeciwutleniaczy nadającym jagodom kolor. Wpływają także korzystnie na zdrowie. 

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że podawany im wyciąg z jagód i żurawiny wspomógł utrzymanie wątroby w dobrej kondycji. W innym badaniu karmiono zwierzęta (myszy, szczury) tymi owocami przez 3 tygodnie. Wyniki badań wykazały, że wątroba uległa znacznej poprawie. Zwiększyła się ilość komórek odpornościowych oraz enzymów przeciwutleniających.

Inne badania przeprowadzone na szczurach udowodniły, że jagody i żurawina wpływają na zmniejszenie zwłóknienia wątroby. 

Zdrowa wątroba – warto jeść winogrona

Winogrona są bogactwem wielu związków roślinnych, które są korzystne dla zdrowia. Najbardziej znany związek znajdujący się w winogronach to resweratrol, który jest składnikiem wielu leków chroniących wątrobę. 

Badania wykazały, że spożywanie winogron może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, urządzeń oraz zwiększeniu poziomu przeciwutleniaczy. 

Badania były przeprowadzane na ekstrakcie z pestek winogron, nie mniej jednak spożywanie winogron (owoców) również spowoduje, że nasza wątroba będzie zdrowsza.

winogrono
Photo Couleur/ pixabay

Opuncja

Opuncja figowa jest popularną odmianą kaktusa jadalnego. Można spożywać jej owoce jak i sok. Opuncja przynosi korzyści w leczeniu: wrzodów

  • ran 
  • wątroby
  • chronicznego zmęczenia

Badanie przeprowadzone w 2004 roku na 55 osobach wykazało, że ekstrakt z tej rośliny pomógł zmniejszyć objawy kaca. Efekty były spowodowane zmniejszeniem stanu zapalnego, który występuje po wypiciu dużych ilości alkoholu. 

Kolejne badania na myszach, wykazały, że podawanie ekstraktu z opuncji normalizuje poziom cholesterolu i enzymów wątrobowych. 

Zdrowa wątroba – sok z buraków

Sok z buraków od dawna znany jest z właściwości poprawiających stan wątroby. Jest to spowodowane głównie przeciwutleniaczami zwanymi betalainami. Są one odpowiedzialne za zmniejszenie uszkodzenia oksydacyjnego oraz stanów zapalnych. Mają też korzystny wpływ na nasze serce. Sok z buraków możesz kupić w sklepie lub wycisnąć go w sokowirówce. 

sok z buraka
Photo congerdesign/ pixabay

Innymi produktami korzystanie wpływającymi na naszą wątrobę są:

  • orzechy 
  • tłuste ryby
  • oliwa z oliwek

 

Zdrowa wątroba jest podstawą naszego ogólnego zdrowia, ponieważ odpowiada za wiele procesów. Dlatego warto wykonywać badania enzymów wątrobowych przynajmniej raz w roku. Wątroba ma zdolność samoregeneracji, jednak możemy jej w tym pomóc, spożywając produkty przyjazne wątrobie. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here