oregano
Photo ulleo/ pixabay

Oregano to przyprawa znana i ceniona na całym świecie. Ma intensywny, mocny smak i aromat. Znana przede wszystkim z kuchni włoskiej jako dodatek do pizzy, czy spaghetti.  Można je stosować w postaci ususzonej, świeżej lub w formie oleju z tej rośliny. Wszystkie te formy oprócz dobrego smaku, mają właściwości zdrowotne. 

Zwykle stosowane jest w niedużych ilościach, ale już ta dawka wpływa korzystnie na nasze zdrowie, na przykład 1 łyżeczka suszonej rośliny dostarcza 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. 

Przeprowadzono szereg badań na temat właściwości tego ziela. Poniżej znajdziesz informacje o właściwościach zdrowotnych oregano. 

oregano
Obraz photosforyou z Pixabay

Oregano jest bogactwem przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze to związki, które są pomocne w zwalczaniu skutków działania wolnych rodników. Zbyt duża ilość wolnych rodników, może powodować wystąpienie przewlekłych chorób, na przykład nowotworów czy chorób serca. 

Badania wykazały, że oregano jak i olej z rośliny są bogactwem przeciwutleniaczy. 

Olejek eteryczny jest głównie źródłem karwakrolu i tymolu. 

Oregano zwalcza bakterie chorobotwórcze

Roślina w swoim składzie zawiera związki, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne. 

Jedno z badań udowodniło, że olejek eteryczny z rośliny hamuje wzrost takich bakterii jak 

Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Inne z kolei pokazało, że skutecznie eliminuje kolejne 20 gatunków bakterii. 

Porównano również działanie antybakteryjne olejku eterycznego szałwii, oregano i tymianku. Okazało się, że najlepsze rezultaty dał właśnie olejek z oregano. 

Wykazuje właściwości przeciwko rakowi

Jak już wspomniano, roślina zawiera cenne przeciwutleniacze. W związku z tym ziele obok zwalczania wolnych rodników wykazuje właściwości antynowotworowe. Niektóre badania udowodniły, że zabija również komórki rakowe. 

Jedno z doświadczeń przeprowadzono na komórkach rakowych okrężnicy. Potraktowano je wyciągiem z oregano, który zahamował ich wzrost, a także je zabiło. 

Oregano w walce z wirusami

Oprócz działania antybakteryjnego ma również działanie przeciwwirusowe. Jest to spowodowane działaniem głównie karwakrolu i tymolu. Bardzo dobre wyniki przyniosły badanie nad wirusem opryszczki. Związki te dezaktywowały ponad 90% wirusa w ciągu 1 godziny od potraktowania go ekstraktem z oregano. 

oregano
Obraz ariesa66 z Pixabay

Zmniejsza stany zapalene

Stan zapalny jest naturalną odpowiedzią układu odpornościowego na infekcje czy uraz. Długotrwały stan zapalny może prowadzić do niebezpiecznych chorób, na przykład cukrzyca, nadciśnienie, choroby autoimmunologiczne. Oregano w związku z posiadaniem przeciwutleniaczy zmniejsza stan zapalny. 

Karwakrol przyczynił się do obniżenia stanu zapalnego łap u myszy o ponad 50%. 

Można je łatwo dodać do diety

Oregano, chociaż głównie kojarzone z pizzą i sosem do spaghetti, znajduje w kuchni zastosowanie na wiele sposób. 

Możesz je dodać do sałatek, na kanapkę, do zupy czy do pieczenia i gotowania mięs. 

Możesz także użyć go do przygotowania pysznego, zdrowego pesto lub sosu do sałatki. 

Kupisz je w każdym sklepie spożywczym, jako ususzona przyprawa, ale także w doniczce jako świeże liście. Możesz także je sam wyhodować bez problemu w domu. 

Podsumowanie

Oregano to bardzo popularna i łatwo dostępna przyprawa znana i uprawiana na całym, świecie. Może być dodatkiem do wielu potraw, nie tylko do pizzy czy makaronów. Dzięki zawartości cennych składników ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wpływ na przykład na naszą odporność, zwalczając wirusy i bakterie, a także działa antynowotworowo. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here