Każdy z nas na pewno nie raz słyszał w swoim życiu wyrażenie: „Jesteśmy tym, co jemy”, i nasze zęby są niezbitym dowodem na to, że żywność, którą spożywamy, wpływa na nasze zdrowie i wygląd zewnętrzny. Są produkty, które w większym czy mniejszym stopniu mogą powodować różne problemy z zębami, między innymi tworzenie się płytki nazębnej czy ubytków w zębach.
Największym wrogiem naszych zębów są cukry proste, zawarte w naszych ulubionych słodyczach. Bakterie, dla których doskonałą pożywkę stanowią resztki jedzenia, zalegające między zębami, produkują kwas, który niszczy szkliwo, tym samym pozbawiając ząb ochrony. W wyniku ścieńczenia szkliwa dochodzi do powstawania ubytków w zębach.
Jak wynika z badań, próchnica jest jedną z najczęściej występujących chorób zakaźnych szkliwa, zębiny i cementu zębowego. Powoduje nadwrażliwość zębów, tkliwość oraz ból. Z upływem czasu płatka nazębna, jeżeli nie zostanie w porę usunięta w gabinecie stomatologicznym, ulega zwapnieniu, na skutek czego powstaje kamień nazębny. Kamień usytuowany pod dziąsłami może powodować stany zapalne.
Jeżeli chcesz cieszyć się pięknym uśmiechem i zdrowymi zębami, musisz pamiętać nie tylko o szczotkowaniu zębów dwa razy dziennie, używaniu nici dentystycznej oraz regularnych wizytach u stomatologa, lecz także wyeliminować ze swojej diety produkty, które szkodzą zębom.
Spis Treści
Produkty niedobre dla zębów – cukierki
Nie od dziś wiadomo, że cukierki niszczą nasze zęby. Ale jeszcze bardziej są szkodliwe kwaśne cukierki, które zawierają różne kwasy, które przyczyniają się do niszczenia szkliwa. Ponadto cukierki do żucia przywierają do zębów, tym samym zwiększając ryzyko rozwoju próchnicy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkiego smaku, zjedz lepiej kostkę czarnej czekolady, niż cukierki.
Pieczywo
Za każdym razem, kiedy kupujesz pieczywo, musisz pamiętać o tym, że niszczy Twoje zęby. Enzymy, które znajdują się w ślinie ludzkiej, rozkładają skrobię na cukry proste, które, jak wiadomo, są największym wrogiem zębów. Ponadto pieczywo podczas żucia zmienia się w lepką papkę, która przywiera do zębów i zwiększa ryzyko powstawania ubytków. Podczas wyboru pieczywa, najlepiej postawić na pieczywo pełnoziarniste, ponieważ nie zawiera ono rafinowanych węglowodanów.
Alkohol
Każdy z nas doskonale wie, że spożywanie dużych ilości alkoholu szkodzi naszemu zdrowiu. Jednak mało kto z nas zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol powoduje suchość jamy ustnej i zmniejszone wydzielanie śliny. Ślina, jak wiadomo, neutralizuje działanie kwasów i enzymów, które niszczą szkliwo zęba, zmywa resztki pokarmu, dlatego tak ważne jest utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia. W celu zapobiegania suchości jamy ustnej należy pić jak najwięcej wody w ciągu dnia i stosować specjalne płyny do płukania jamy ustnej dla utrzymania poziomu nawilżenia.
Napoje gazowane – produkty szkodliwe dla zębów
Napoje gazowane pobudzają bakterie, znajdujące się w płytce nazębnej do wzmożonej produkcji kwasu, który niszczy szkliwo. Ponadto wysuszają śluzówkę jamy ustnej i powodują przebarwienia na zębach.
Lód
Lód powinien służyć wyłącznie do schładzania różnych napojów, ale na pewno nie do jedzenia. Może powodować pęknięcie, złamanie zęba czy odsłonięcie zębiny.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki oraz soki są bogatym źródłem witaminy C. Powoduje ona erozję szkliwa, tym samym zwiększając ryzyko próchnicy. Jeżeli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej dawki przeciwutleniaczy, spożywaj owoce cytrusowe i soki w umiarkowanych ilościach. Pamiętaj też o przepłukaniu ust wodą, by przywrócić prawidłowy odczyn w jamie ustnej.
Chipsy ziemniaczane
Któż z nas nie lubi pysznych, chrupiących chipsów? Jednak sięgając po tę przekąskę, warto pamiętać o tym, że chipsy ziemniaczane zawierają skrobię, która pod wpływem enzymów, znajdujących się w ślinie rozkłada się na cukry proste, które zalegają między zębami. Dlatego są najlepszą pożywką dla bakterii, przyczyniających się do powstawania płytki nazębnej. Dlatego od razu po zjedzeniu małej paczuszki chipsów koniecznie sięgnij po nić dentystyczną.
Suszone owoce
Suszone owoce, takie jak morele, śliwki, figi, przywierają i zalegają między zębami. W związku z tym narażają je na długotrwały wpływ cukru, co w przyszłości skutkuje powstawaniem ubytków w zębach.