Czym jest surowa czekolada i jakie ma zalety?

0
654

Surowa czekolada jest pysznym, organicznym przysmakiem, który powstaje poprzez umożliwienie naturalnego wyschnięcia ziaren kakaowca, dzięki czemu zachowują one wszystkie swoje wartości odżywcze. Jest wypełniona po brzegi prozdrowotnymi przeciwutleniaczami, witaminami, minerałami, niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i białkiem (więc jest idealną przekąską przed siłownią) i smakuje bogato, kremowo, a także daje wrażenie „pełni smaku”.

Czy to przysmak dla każdego?

Niezależnie od tego, czy jesteś wytrawnym smakoszem o wyrafinowanym podniebieniu, dbającym o zdrowie i lubiącym słodycze, nietolerującym laktozy, miłośnikiem gorzkiej czekolady, weganinem, dzieckiem czy piekarzem czekoladowych ciast. Surowa czekolada jest dla każdego. Nie jest przeznaczona dla określonej grupy lub spełnia określone wymagania dietetyczne. To po prostu świetny produkt, który jest naturalny i poddawany minimalnej obróbce. Może się nim cieszyć wszyscy. Ponieważ surowa czekolada jest dla niektórych nowością, pomyśleliśmy, że wyjaśnimy nieco więcej na temat tego, czym jest i jak jest wytwarzana, aby po pierwszym kęsie świeżo rozpakowanego batonika wiedzieć, jak wyjątkowa jest ta czekolada. A trzeba przyznać, że naprawdę taka jest.

Jak przebiega produkcja?

Ziarna kakaowca są zbierane i umieszczane w drewnianych skrzyniach, aby mięsisty biały miąższ otaczający je mógł naturalnie fermentować, wzmacniając smak. Następnie ziarna są rozkładane w pełnym słońcu, aby wyschły, co może zająć kilka dni, ale jest to konieczne. Potem są mielone na płynną pastę. Masło kakaowe pomaga rozcieńczyć pastę, która następnie jest dalej rafinowana, rozdrabniając ją na gładką, aksamitną konsystencję, którą można wlać do foremek i utrwalić, by była gotowa do delektowania się nią. Producenci surowej czekolady uważają swój produkt za zdrową żywność, dlatego starają się używać tylko najzdrowszych składników. Mając to na uwadze, prawdopodobnie zauważysz użycie cukru kokosowego i syropu z agawy jako słodzików. Prawdziwe owoce, a nie aromaty i szereg innych ekologicznych smakołyków. Tym jest właśnie surowa czekolada: naturalną, zdrową i pyszną ucztą, a także pełną rozkoszą dla podniebienia.

Nie da się ukryć, że surowa czekolada potrafi zawojować podniebienie niejednego człowieka. Jednocześnie jest zdrowa i pozyskiwana z naturalnych źródeł, takich jak wspomniane ziarna kakaowca. Poddaje się je bardzo niewielkiej obróbce, dzięki czemu zachowuje maksimum naturalnych składników. Dodatkowo daje nam ogromny ładunek energii, stąd chętnie sięgamy po nią np. przed intensywnymi ćwiczeniami na siłowni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here